Medicina contemporană posedă cunoștințe despre 20 de mii de alergeni potențiali. Consumul excesiv de produse alimentare cu coloranți artificiali și conservanți, locuirea în regiuni cu mediu ecologic nefavorabil duce la creșterea manifestărilor alergice în rândul populației. În ultimul timp, tot mai frecvent se întâlnesc mituri larg răspândite despre alergie:
- Reacția alergică nu poate fi confundată cu nimic altceva. Din păcate, acesta este un neadevăr. Manifestările alergiei sunt atât de diverse, încât de multe ori omul nu observă legătura cauză-efect dintre consumul anumitor produse sau influența mediului înconjurător și nasul înfundat, mâncărimilor și inflamațiilor pe piele, precum și a multor alte simptome.
- Cu ajutorul testului casnic se pot identifica produsele care cauzează alergie. Astfel de teste sunt de ajutor doar pentru a identifica sensibilitatea la diverși alergeni. Orice autodiagnostic și autotratament poate fi nefavorabil pentru , sănătate, de aceea este necesar să vă adresați la profesioniști.
- Există alergie la orice. La medicii alergologi se adresează de multe ori pacienți cu simptome care se califică drept sensibilitate chimică multiplă (multiple chemical sensitivity). Astfel de oameni reacționează la mediul înconjurător, având vomă, urticarie, probleme respiratorii și alte simptome neplăcute. Specialiștii afirmă că, în acest caz, la persoana respectivă, odată cu o asemenea reacție, nu apar anticorpi în sânge împotriva diferitor substanțe. Aceasta înseamnă că o asemenea reacție nu poate fi numită alergică. Medicii sunt predispuși să atribuie o asemenea reacție a organismului la manifestările cu caracter psihic.
- Păstrarea unei curățenii impecabile ajută la protejarea copilului împotriva apariției alergiei. Uneori, mamele prea protectoare se străduiesc să creeze în jurul copiilor lor o ambianță aproape sterilă. Pediatrii afirmă, în baza cercetărilor îndelungate, că copiii care au avut contact cu animalele domestice, praf casnic și alte manifestări de acest gen, sunt predispuși mai rar la bolile alergice. Aceasta ține de faptul că sistemul imunitar al copilului se călește astfel.
- În lumea modernă alergicii reprezintă, practic, toată populația. Circa 1/5 din populația Pământului este predispusă la reacții alergice. Din fericire, la majoritatea dintre ei, aceste predispoziții nu se vor manifesta niciodată, iar la o mică parte dintre ei reacțiile alergice pot apărea deja la o vârstă înaintată.
La începutul anilor 90 ai secolului XX medicii au început cercetarea populației insulei Tristan-da-Cunha. S-a observat că răspândirea de boli de astmă printre locuitorii insulei constituie circa 50%, în timp ce indicatorul mediu mondial se află între 4 și 10%. Mulți savanți consideră astma o manifestare alergică. Insula a fost populată la începutul secolului XIX de doar 8 familii, iar în fiecare dintre acestea se afla un bolnav de astmă. Efectuarea investigațiilor aduc știința medicală mai aproape de aflarea factorilor cheie care influențează apariția alergiei, accelerând căutarea medicamentelor eficiente.
În centrul nostru EUROLAB vom fi bucuroși să vă răspundem la toate întrebările și să vă înregistrăm la medic sau la efectuarea investigațiilor la orice oră care vă convine. Numerele de telefon ale centrului sunt: 022 944 944 și 069 944 944.
Adresa noastră: Chișinău, sectorul Botanica, bul. Traian, 7/1.