mun.Chişinău, str. Alba Iulia, 21   harta

  • Ru
  • Ro

(+373) 22 944 944 (+373) 69 944 944
  Blvd. Traian 7/1, Chisinau

Trichomoniaza urogenitală – patologie infecţioasă, care afectează organele genitale, se transmite pe cale sexuală şi este cauzată de Trichomonas vaginalis.

Metodele diagnostice de bază:

  • Microscopia materialului biologic nativ
  • Examenul cultural
  • Reacţie  (în Moldova această metodă nu este oficial reglementată pentru stabilirea diagnosticului de Trichomoniază)

Microscopie
Sensibilitatea metodei variază între 38% şi 82%. Reprezintă metoda cea mai simplă şi eficientă din punct de vedere economic printre metodele de investigare, dar, în schimb, are o sensibilitate redusă (38%). Sensibilitatea redusă a metodei poate fi cauzată de o pierdere rapidă a mobilităţii caracteristice de către trichomonade după extracție din mediile organismului uman. Acest factor este în special important în caz de examinare a frotiului cu un număr redus de trichomonade sau celor cu un număr extrem de mare ale celulelor epiteliale, leucocite, precum şi materialului biologic distrus din focarul patologic.

Metoda bacteriologică (culturală)
Sensibilitatea metodei – 93%, specificitatea metodei – 96%. Materialul examinat: urină, eliminări din căile urogenitale.

Reacţie de polimerizare în lanţ (PCR)
Sensibilitatea metodei – 98%, specificitatea metodei – 100%. Întotdeauna trebuie de ţinut cont de posibilitatea de modificare a mediului ambiant obişnuit de către protozoarele cu colonizarea consecutivă a altuia, precum şi riscul de colonizare cu alte specii din acelaşi gen – Trichomonas tenax şi Trichomonas hominis. PCR este comparabil ca specificitate şi sensibilitate cu metoda bacteriologică şi poate în majoritatea cazurilor să-l înlocuiască.