Sindromul colestazei intrahepatice se caracterizează prin dereglările efluxului biliar din ficat secundar majorării volumului hepatocitar. Colestaza extrahepatică se dezvoltă după obturaţia ductelor hepatice majore. Creşterea activităţii serice a fosfotazei alcaline (FA), γ-glutamiltransferazei (GGTP), leucinaminopeptidazei şi 5′-nucleotidazei sunt marcherii sindromului colestazei inra- şi extrahepatic. GGTP este o enzimă celulară legată cu membranele celulare. Modificările activităţii ei au o valoare diagnostică evidentă. Cel puţin 5 procese patologice pot condiţiona majorarea activităţii enzimelor în serul sanguin:
- Necroza hepatocitelor;
- Colestază;
- Intoxicaţie cu alcool;
- Procese tumorale intrahepatice;
- Hepatopatiile postmedicamentoase.
Examinarea nivelului GGTP ca metodă de diagnostic diferenţial şi precizarea evoluţiei unui proces patologic cunoscut este greu de subapreciat. Această metodă este în special sensibilă faţă de consumul cronic de alcool. Cea mai mare activitate a GGTP se observă în caz de colestază (creştere de 5-30 de ori). O activitate puţin mai mică se observă în cazul tumorilor hepatice primare şi metastaze în ficat. O creştere susţinută şi importantă a GGTP poate fi un semn unic clinico-laborator al afecţiunii hepatice cu metastaze.
Fosfataza alcalină reprezintă o enzimă legată cu membrana celulară, nivelul căreia creşte evident în caz de colestază sau necroza hepatocitară. Eliminarea fosfatazei alcaline din hepatocite în cadrul diferitor hepatopatii este cauza creşterii nivelului ei în ser. Astfel, în caz de hepatită virală, nivelul ei nu creşte esenţial în comparaţie cu ALT: în sânge se elimină numai cantitatea ei deja existentă şi nu creşte sintetizarea ei. Obstrucţia căilor biliare extrahepatice corelează cu o majorare esenţială a activităţii fosfatazei alcaline. La femeile care administrează contraceptivele peroral, ce conţin estrogen şi progesteron, de asemenea se poate dezvolta icter coelstatic asociată cu majorarea activităţii fosfatazei alacaline. Este important de menţionat că creşterea simultană a ambilor marcheri, GGTP şi FA, este caracteristică anume pentru colestază.
Luând în considerare că FA este produsă de osteoblaşti, creşterea activităţii ei este caracteristică pentru rahita de orice etiologie, boala Paget, modificările osoase secundare hiperparatireozei, sarcomului osteogen, metastazelor osoase, boala mielomică, afectarea osoasă în cadrul limfogranulematozei şi procesului de maturizare normală a adolescenţilor.