„De ce trebuie să efectuez analize?” – o asemenea întrebare apare la mulți pacienți atunci când aceștia sunt trimiși să efectueze investigații. Până nu demult, medicii trimiteau pacienții să efectueze analiza de sânge și de urină, deși nomenclatorul tuturor investigațiilor organismului uman includea mai multe de două sute de denumiri. În prezent, în clinicile prestigioase se efectuează mai mult de o mie de investigații. Haideți să aflăm de ce este nevoie să efectuați analize și care anume sunt necesare.
De ce este nevoie să efectuați analize?
Pentru diagnosticarea exactă a afecțiunilor pacientului, este întotdeauna nevoie de rezultatele investigațiilor de laborator. Cu ajutorul analizelor, bolnavul poate fi „văzut”din interior. Spre exemplu, sângele, care trece prin orice organ și țesut uman, poartă o informație complexă despre starea organismului nostru. Investigațiile clinice și biochimice ale sângelui, urinei, sunt necesare pentru a determina leziuni la nivel de țesut, celular și molecular.
Chiar și investigațiile cu ajutorul celor mai noi utilaje și aparate nu sunt în stare să înlocuiască informația transmisă de analizele de laborator. Cu cât mai multă informația despre starea sângelui, urinei, eliminărilor pacientului posedă medicul, cu atât mai exact va determina diagnosticul și cu atât mai minuțios va monitoriza terapia, putând evita complicațiile bolii.
Mulți oameni au putut preveni dezvoltarea unor probleme serioase doar datorită analizelor efectuate la timp. De aceea întrebarea „de ce este nevoie să efectuez analize?” nu trebuie să apară. Cel mai bine este să ascultați sfaturile medicului despre ce analize ar fi mai bine să efectuați în diferite situații.
Analizele prescrise cel mai frecvent
Iată ce analize sunt prescrise cel mai frecvent de către medici:
- Generală sau analiza clinică de sânge. Aceasta este cea mai simplă, rapidă și informativă investigație a indicatorilor de bază ai funcționării organismului uman. Cu ajutorul analizei generale de sânge se poate determina prezența anemiei, a bolilor inflamatorii-infecțioase, a reacțiilor alergice, a unor tumori, a unor dereglări de coagulare a sângelui.
În unele cazuri este nevoie de efectuarea urgentă a analizei generale de sânge. Investigația urgentă a sângelui este efectuată de multe clinici de diagnostic, laboratoare, care funcționează 24/7.
- Analiza biochimică a sângelui. Această metodă de investigare a sângelui este importantă pentru diagnosticarea multor afecțiuni. Cu ajutorul său, medicul apreciază metabolismul din organism, starea funcțională a organelor interne. Analiza chimică a sângelui determină deficitul de vitamine și microelemente din organismul uman. Această investigație a sângelui se utilizează pentru concretizarea diagnosticului în multe sectoare ale medicinii. Pe lângă aceasta, cu ajutorul său poate fi determinată faza bolii și controlată eficiența terapiei aplicate.
Este interesant că indicatorii biochimici ai sângelui se modifică cu mult timp înainte de apariția primelor simptome ale bolii. De aceea determinarea la timp a dereglărilor oferă posibilitatea să nu admiteți dezvoltarea bolii. Determinarea tuturor indicatorilor analizei biochimice ocupă, de regulă, 1-2 zile.
- Analiza de sânge pentru hormoni. Hormonii sunt numiți substanțe biologic active, care se produc de către glandele cu secreție internă – glanda tiroidă, pancreas, glandele sexuale, suprarenale, hipofiză. Ce fel de analize pentru hormoni să efectuați în fiecare situație concretă va determina doar medicul curant. Investigația pentru hormoni oferă posibilitatea determinării dereglărilor funcționale ale organelor și multe boli în faze incipiente. Pe lângă aceasta, analiza de sânge pentru hormoni se prescrie pentru controlul eficienței terapiei aplicate.
- Analiza de sânge pentru hepatita A, B, C, D, E, G. Hepatitele virale sunt considerate boli infecțioase periculoase, care lezează ficatul uman. Se recomandă efectuarea acestor analize la prezența semnelor clinice ale hepatitei, la contactul cu un bolnav de hepatită, la pregătirea pentru vaccinare, la planificarea unei sarcini. La dorința pacientului, se poate efectua recoltarea anonimă a analizei. Un asemenea serviciu este oferit de către multe clinici și centre de diagnostic.
- Analiza de sânge pentru infecția HIV. Cu ajutorul acestui tip de analiză se determină prezența în sânge a anticorpilor care se formează ca răspuns la infectarea cu virusul imunodeficienței umane. Ce analize se efectuează pentru determinarea infecției cu HIV? Există două analize de bază pentru determinarea acestui focar al SIDA – analiza pentru ELISA și metoda reacției de polimerizare în lanț (RPL). Trebuie ales momentul efectuării analizelor. Analiza prin metoda RPL se efectuează la 2-3 săptămâni de la posibila infectare. Investigarea prin metoda ELISA se recomandă să fie efectuată după 1,5-3 luni de la posibila infectare. Pentru mulți oameni este important să știe că există posibilitatea recoltării anonime a analizei pentru infecția cu HIV.
- Analiza de sânge pentru bolile sexual-transmisibile. La efectuarea acestui tip de investigații se utilizează aceleași metode ca și la diagnosticarea cu HIV. Acest tip de analize se efectuează anonim, la dorința pacientului.
Investigația urinei: ce fel de analize se efectuează?
De regulă, pacienții efectuează analiza de urină după metoda Neciporenko și după metoda Zimnițki.
Analiza generală a urinei reflectă nu doar funcționarea vezicii urinare și a rinichilor, ci mai indică și posibilele dereglări ale funcționării altor sisteme și organe umane. Cu ajutorul său, medicii obțin informația despre starea rinichilor, a vezicii urinare, a ficatului, a pancreasului, despre prezența infecției în căile urinare și rinichi. Aceasta este o analiza simplă și informativă, care trebuie efectuată de către fiecare om sănătos măcar o dată pe an. Împreună cu analiza generală a sângelui, aceasta se prescrie în toate examinările medicale de rutină pentru concretizarea diagnosticului la diferite patologii. În caz de necesitate, există posibilitatea recoltării analizei în regim de urgență.
Destul de frecvent medicii prescriu pacienților analiza de sânge după metoda Neciporenko. Un indicator pentru aceasta poate fi suspectarea unei dereglări a rinichilor sau a căilor urinare, reieșind din rezultatele analizei generale de urină. În timpul investigației urinei după Neciporenko se numără cantitatea de leucocite, cilindri și eritrocite din exemplarul recoltat. Poate fi necesară colectarea mostrei pentru analiza Neciporenko în regim de urgență în caz de spitalizare a bolnavului în staționar, suspectându-se o boală renală sau a sistemului urinar.
Încă o analiză de urină prescrisă frecvent este analiza după Zimnițki. Această investigare constă în determinarea cantității de urină eliminată timp de 24 de ore și a compactității ei. Cu ajutorul acesteia, medicul poate concretiza capacitatea de concentrare a rinichilor pacientului. Analiza de sânge după Zimnițki se prescrie la diagnosticarea insuficienței renale, a toxemiei, pielonefritei, glomerulonefritei, diabetului zaharat.
Adesea pacienții sunt interesați de momentul potrivit pentru recoltarea analizelor de sânge și de urină. Pentru o diagnosticare exactă se recomandă recoltarea tuturor analizelor dimineața, pe stomacul gol.
În centrul nostru veți putea întotdeauna să beneficiați de o consultare calitativă asupra oricărei dileme.
Sunați și înregistrați-vă la medicul nostru și/sau la efectuarea analizelor necesar la numerele de telefon: 022 944 944 sau 069 944 944.
Adresa noastră: Chișinău, sectorul Botanica, bul. Traian, 7/1.
Fiți sănătoși!