Natura n-a fost echitabilă cu femeile. Ea le-a conceput astfel ca, pe tot parcursul vieții, acestea să aibă de furcă cu anumite probleme ginecologice. De aceea este important să mergeți periodic la medicul ginecolog și să găsiți cauza disconfortului dumneavoastră.
Dar vizita la ginecolog aduce, pentru multe femei, emoții contradictorii: desigur, aceasta este o necesitate, dar nu una plăcută. Cum este corect să mergeți la „medicul pentru doamne”, astfel încât să aveți un disconfort minim și să beneficiați de o consultație calitativă și de un tratament pe măsură? Despre aceasta, în articolul nostru.
Importanța consultației ginecologice
Vizitarea periodică a ginecologului este necesară fiecărei femei care a atins vârsta fertilă. De modul în care decurg astfel de vizite depinde sănătatea femeii, a soțului și copiilor ei.
De aceea orice femeie, la orice vârstă, trebuie să viziteze regulat – măcar o dată la șase luni – medicul ginecolog, pentru a evita problemele serioase de sănătate. Nu trebuie să așteptați apariția simptomelor – o parte importantă a bolilor feminine decurg, la etapa inițială, fără simptome, care apar atunci când boala deja a progresat.
Alegerea specialistului
Un moment cheie îl constituie alegerea ginecologului dumneavoastră personal și a instituției medicale la care veți merge.
Sarcina de bază a ginecologului este păstrarea sănătății femeii, nu tratarea afecțiunilor. Anume de aceea medicii reamintesc despre necesitatea consultațiilor regulate în scop profilactic. Statistica medicală spune că la 8-10 procente din femei bolile ginecologice de diferită severitate, inclusiv și cele oncologice, se descoperă anume la consultațiile în scop profilactic. Deși pacientele nu se plâng de nimic și afirmă că se simt absolut sănătoase.
Trebuie să menționăm că examinarea și investigarea la ginecolog sunt necesare mai ales dacă planificați sau deja ați început viața sexuală.
După debutul vieții sexuale, examinarea la ginecolog și recoltarea analizelor trebuie să fie o procedură regulată, deși regularitatea depinde de anumite situații:
- La fiecare schimbare a partenerului sexual;
- O dată pe an, dacă nu există plângeri și partenerul sexual este stabil;
- Dacă există plângeri, se recomandă să vă adresați de urgență la medic.
Consultarea de către medicul-ginecolog
Ne vom strădui să vă atenționăm asupra anumitor reguli simple pe care trebuie să le cunoașteți:
- Înainte de toate, trebuie să menționăm ciclul menstrual – nu planificați vizitarea medicului ginecolog în timpul menstruației, deoarece va fi imposibil să se recolteze analizele necesare, precum și să se efectueze examinarea.
Trebuie să menționăm că, în cazul eliminărilor cu sânge, care nu au legătură cu menstruația sau, în cazul menstruațiilor îndelungate, este nevoie să vă adresați imediat la medic.
- Dacă aveți un calendar al zilelor critice, luați-l cu sine numaidecât. Dacă nu aveți ceva de acest gen, faceți neapărat unul.
- Nu uitați de procedurile igienice înainte de a vizita medicul.
- Cu o lună înainte de consultare, renunțați la administrarea antibioticelor, antiviralelor; nu folosiți creme, supozitoare vaginale sau tablete.
Aceasta este necesar pentru veridicitatea rezultatelor.
- Dacă planificați să oferiți material pentru analize, nu se recomandă să urinați cu 1,5-2 ore înainte de vizita la medic și să evitați contactul sexual cu 2-3 zile până la vizitarea acestuia.
- Investigarea statutului hormonal se efectuează pe stomacul gol în anumite zile ale ciclului menstrual.
- Dacă va trebuie să efectuați USG a organelor bazinului mic, acesta presupune golirea vezicii urinare.
Ducându-vă la ginecolog, străduiți-vă să formulați corect întrebările pe care aveți de gând să le adresați medicului. Pregătiți și un răspuns la întrebarea: „Ce vă deranjează acum?” și descrieți amănunțit circumstanțele și când au apărut problemele dumneavoastră, cum s-a schimbat starea dumneavoastră din momentul apariției acestora până în prezent.
De ce este nevoie să mergeți regulat la ginecolog
Infecțiile sexual-transmisibile sunt un flagel al timpului nostru. Ele sunt cauza celor mai severe boli feminine, până la infertilitate (chlamydia, ureaplasma) și cancer (herpes, papiloma virus). În laboratoarele moderne în prezent se efectuează RPL în regim real, care identifică, în proporție de cca 100%, infecțiile ascunse la nivel de factor microbian unic, ceea ce nu poate fi identificat prin metodele obișnuite.
Problema este că bolile venerice și cele inflamatorii ale femeilor, spre deosebire de bărbați, decurg asimptomatic. Dacă sunt descoperite la timp, ele se tratează rapid și trec fără urme. Dacă, însă, nu vă adresați regulat la medic, infecția se identifică deja în formă cronică, iar lupta cu ea devine mai complicată. Orice infecție ignorată are consecințe severe, cum ar fi sterilitate, inflamarea organelor bazinului mic, etc.
Consecințe severe pot apărea și în urma vaginitei bacteriene, care mare inofensivă, sau a candidozei, pe care multe femei le observă singure, deoarece sunt însoțite de eliminări, senzații neplăcute, de arsură. Infecțiile intră ușor în uter din cauza dereglării compoziției microflorei vaginului și scăderii funcției sale de protecție, iar în consecință bolile inflamatorii și urmările lor constituie cca 60-70 % din numărul total de boli ginecologice. Iar tratarea la timp a inflamației nu-i lasă bolii vreo șansă să se dezvolte.
Metodele moderne de diagnosticare și tratament ale centrului nostru
Medicii ginecologi ai centrului nostru utilizează pentru diagnosticare colposcopia video. Colposcopia video este o metodă de diagnosticare ultra-modernă, inovațională și care incorporează o tehnologie de ultimă oră a proceselor patologice ale organelor genitale externe, ale vaginului și uterului, cum ar fi eroziunea leucoplastică, bolile pre-canceroase și canceroase ale uterului, a polipii, papilloamele, inclusiv a uretrei.
Investigația este non-dureroasă.
Se investighează straturile superficiale ale mucoasei la o mărire de până la 30 de ori.
Se determină mai detaliat caracterul schimbărilor, granițele sectoarelor patologice, se determină segmentul pentru biopsie.
Colposcopia video permite vizualizarea în regim real a patologiei nu doar de către medic, ci și de către pacient.
Metoda permite efectuarea înregistrării foto în format electronic, stocarea în baza de date, monitorizarea dinamicii, vizualizarea rezultatelor terapiei.
Tratamentul diferitor patologii ale uterului, vaginului, organelor genitale externe se efectuează cu ajutorul aparatului de terapie cu unde radio.
Terapia cu unde radio este o metodă modernă de tratament, inclusiv a patologiilor organelor genitale, de efectuare a biopsiei, de eliminare a polipilor, a papillomei.
Metoda este non-contact, de aceea riscul de infectare este exclus.
Metoda nu lasă cicatrici, de aceea este indicată femeilor care încă nu au născut.
Lipsește traumatizarea țesutului, se creează efectul de anestezie locală datorită undelor radio cu frecvență înaltă, care sunt create de către aparat, pierderile de sânge fiind minime. Regenerarea are loc rapid.
În timpul consultației aveți tot dreptul să cereți o explicație minuțioasă și accesibilă a stării de sănătate, a examinărilor și investigațiilor plănuite, a diagnosticului determinat și a terapiei prescrise.
Sunați-ne și înscrieți-vă la medicii noștri ginecologi la numerele de telefon: 022 944 944 sau 069 944 944.
Vă așteptăm pe adresa: Sectorul Botanica, bul. Traian, 7/1.
Fiți sănătoase!