La fel ca și laboratoarele medicale mari, ficatul este un fel de centru de cercetare și prelucrare a organismului, care, fără somn și odihnă, 24 de ore pe zi, lucrează pentru ca organismul să funcționeze bine.
Ficatul curăță sângele de toxine, chimicale, deșeuri și de alte substanțe nocive, existente în permanență în organismul nostru. Mai mult, de funcționarea sa depinde nu doar curățarea, ci și nutriția organismului cu microelementele necesare, venite odată cu mâncarea. Anume ficatul sintetizează substanțele benefice din mâncarea consumată de noi, determinând cantitatea și calitatea introducerii lor în organism. Astfel, dacă în organism se introduc prea multe vitamine și microelemente utile, ficatul le acumulează pentru ca, în caz de necesitate, să folosească aceste resurse. În sfârșit, ficatul reprezintă singura sursă permanentă de aminoacizi, proteine pentru sinteza imunoglobulinelor, anticorpilor și interferonului, adică a numeroșilor edificatori ai imunității. În total, ficatul nostru realizează mai mult de 500 de funcții metabolice și reprezintă principalul participant al proceselor interne.
Ignorând recomandările vizavi de modul sănătos de viață (consumând alcool, multă mâncare grasă, fumând un pachet de țigări pe zi și consumând litri de cafea), noi complicăm funcțiile și așa destul de dificile ale ficatului, care poate, la un moment dat, să nu facă față și să se îmbolnăvească. Ficatul se îmbolnăvește la fel ca și celelalte organe din corpul uman. Din cauza presiunii excesive, metabolismul celulelor se încetinește, noile celule nu reușesc să le înlocuiască pe cele vechi, se mărește partea organului care nu funcționează, complicând și mai mult funcționarea acestuia. Astfel, noi înșine provocăm dezvoltarea bolilor cronice în propriul organism, dereglându-ne, totodată, și sistemul imunitar, care ar trebuie să lupte cu acestea. Un cerc vicios, care complică în permanență situația.
Alimentația neregulată și rară (mai puțin de 4 mese pe zi), precum și consumul doar a fructelor și a alimentelor degresate tot complică funcționarea ficatului. Un astfel de regim nu facilitează eliminarea bilei de către vezica biliară, bila se reține în organism, ceea ce afectează negativ sistemul digestiv.
Cum pot fi identificate dereglări ale funcției ficatului? În primul rând, semne vizibile, în majoritatea cazurilor, nu se observă, deoarece ficatul este obișnuit să lupte singur cu greutăți. O astfel de modestie face foarte dificilă diagnosticarea anumitor devieri. Atunci când problemele hepatice devin evidente, procesul de îmbolnăvire, de regulă, a ajuns la o etapă extrem de dificilă și greu de tratat.
Totuși, unele semne indirecte arată că există anumite probleme ale ficatului. În primul rând, semnele anumitor dificultăți hepatice sunt micșorarea rezistenței organismului la infecții, viruși și bacterii. Oamenii cu dereglări ale funcției ficatului, cu atât mai mult cu complicații cronice ale acesteia, obosesc foarte repede și se îmbolnăvesc mult mai frecvent decât restul oamenilor. De aceea, dacă răciți permanent sau vă îmbolnăviți anual de gripă, vă tratați greu, simțiți oboseală permanentă și somnolență, nu trebuie să consumați diverse preparate, ci, pentru început, să verificați starea ficatului dumneavoastră și să efectuați analizele necesare. Nu sunt virușii pe care-i aveți mai deosebiți, ci ficatul nu reușește să elimine toxinele care există în organism din tractul gastro-intestinal. O parte din ele nimeresc în permanență în organele respiratorii, dereglând imunitatea locală și facilitând înmulțirea bacteriilor patogene.
După cum am menționat anterior, diagnosticul întârziat aduce cu sine un tratament îndelungat. Totodată, cercetarea minuțioasă a cauzelor dereglărilor crește eficiența terapiei de câteva ori, micșorează durata ei și facilitează eliminarea afecțiunilor însoțitoare. Spre exemplu, în unele cazuri, tratarea ficatului permite vindecarea timp de 3-4 luni a diabetului de tip 2. 80% dintre pacienții cu diabet zaharat de acest tip se vindecă de boală imediat cum se regenerează porțiunile ficatului, responsabile de metabolismul glucidelor. În paralel cu regenerarea ficatului, se fortifică și imunitatea – organismul devine la rezistent la factorii externi, mai ales la gripă și IVRA. Orice terapie sau vaccin devin mai eficiente dacă ficatul este sănătos.
Și aici apare întrebarea: cum ne-am putea păstra ficatul sănătos? Este necesar doar să-i oferiți organismului dumneavoastră o serie de componente, indispensabile funcționării sale eficiente. Însă omului contemporan îi lipsesc în permanență vitamine de bază, antioxidanți și fosfolipide esențiale, care realizează funcția de regenerator pentru celulele hepatice. În ele se conțin așa-numitele grăsimi poli-nesaturate, care asigură rezistența țesuturilor la toxine și participă activ la detoxifiere. În formă naturală, aceste grăsimi se conțin în uleiul vegetal nerafinat, nuci, orice fel de semințe, susan, soia, alge și pește de mare. Aceste produse trebuie consumate cât mai frecvent, ele fiind la baza regenerării complexe a ficatului. Pe lângă aceasta, insuficiența de microelemente importante poate fi suplinită cu ajutorul preparatelor naturale, hepatoprotectoare pe bază de fosfolipide esențiale.
De fapt, este posibil să trăiți liniștit și să vă bucurați de viață fără a vă îmbolnăvi ficatul. Nu renunțați la hrana de origine animală în totalitate, totuși, alimentele ca terciurile și legumele pe care le cunoaștem din copilărie trebuie să constituie baza alimentației. Și trebuie să știți, în primul rând, că alcoolul este inamicul numărul 1 pentru ficat. Alcoolul însuși distruge celulele ficatului, precum și acetaldehida care se formează la descompunerea alcoolului în organism. Sub acțiunea alcoolului ficatul acumulează proteinele și apa, din care cauză crește în dimensiuni și are loc îmbolnăvirea acesteia. Trebuie luată în considerare și compoziția chimică a alcoolului. Ficatul face față mai bine băuturilor simple, fără adaosuri, decât celor chimic complicate ca coniacul, whisky sau berea.
Ficatul conține rezerva de glucoză a organismului, dar dacă în organism se introduce prea multă, ea se transformă în grăsimi, ceea ce lezează ficatul. Consumul glucidelor rafinate este nociv, deci, pentru ficatul dumneavoastră. Dar, dacă nu sunteți diabetic, nu este nevoie să renunțați complet la zahăr: trebuie doar să-l consumați mai rar și să vă străduiți să înlocuiți dulciurile obișnuite cu fructe proaspete și uscate.
Încă o piatră de încercare pentru ficat sunt medicamentele. Riscul lezării ficatului crește, dacă persoana consumă câteva tipuri de medicamente – diverse preparate își pot intensifica acțiunea reciprocă, iar dacă sunt combinate cu alcoolul, atunci și ficatul va trebui tratat. De aceea trebuie administrate doar preparatele prescrise de medic. Aceasta regulă se referă la absolut toate medicamentele din farmacii, inclusiv vitamine și suplimentele.
Încă un factor care afectează ficatul este stresul. În starea de stres, ficatul lucrează sub presiune, crescând nevoie de glucoză. De aceea oamenii sunt predispuși să mănânce mai mult sau chiar să bea alcool. Referitor la mișcare, ficatul nu are nevoie de exerciții intense – din contra, sunt potrivite exercițiile moderate, efectuate regulat. Acestea pot fi orice fel de mișcare – plimbări prin parc, schiat, tenis de câmp, yoga sau pilates, nu doar antrenamentele extenuate la sală. Chiar și o plimbare pe jos timp de 30-60 de minute pe zi asigură o stare bună a organismului dumneavoastră.
O viata mai lunga si mai buna va dorim!
Eurolab.