„Criza vârstei medii”, propusă în anii 50 de către psihologul Daniel Levinson, care în trecut afecta bărbaţii între vîrsta de 40-50 ani, în prezent a întinerit brusc. Astăzi în starea de criză sunt implicaţi tinerii cu vîrstele cuprinse între 20-30 ani. Această perioadă este marcată de numărul maximal de divorţuri, schimbări bruşte a sferelor de activitate şi sporirii nevrozelor şi apelărilor la medici.
Psihologii afirmă că principalele cauze apariţiei crizei rămîn a fi ambiţiile exagerate şi orgoliului excesiv. Persoana îşi aranjează viaţa conform unor criterii prea ridicate şi odată ce ambiţiile ei suferă o lovitură puternică, scade mult autoaprecierea – eşecul, după care persoana nu se poate recupera. Nu degeaba bărbaţii din Est, sunt de părerea că cel mai slab punct al europenilor este incapabilitatea de a ţine piept loviturilor soartei şi percepţia foarte îngustă a vieţii.
Cel mai trist este faptul că oamenii nu se mai bucură de lucruri mici şi simple, cum ar fi pescuitul sau plimbarea prin pădure. De aici şi apar aspiraţiile spre risc prin toate manifestările posibile şi supunerea stresului din cauza problemelor minuscule.
Un component de bază a fenomenului „Crizei de vîrstă medie” este dificitul crescînd de testosteron – hormon posesor a unei cantităţi mari de efecte pozitive asupra diferitor sisteme a organismului: sexualitate şi reproducţie, oase şi muşchi, nivelul glucozei, colesterinei şi a presiunii arteriale, dispoziţia memoria şi concentarea atenţiei.
Aproximativ de la 25 de ani, la bărbaţi începe procesul de scădere a nivelului testosteronului, cu viteza de 2,8% pe an. Acei bărbaţi a căror nivel de testosteron la această vîrstă a fost ridicat, vor simti scăderea lui mai tîrziu decît cei, a căror nivel a fost mai scăzut. Orice boală cronică creşte viteza lui de scădere.
Puţini sunt cei care ştiu că testosteronul este hormonul de consum, respectiv nivelul lui depinde mult de necesităţile actuale ale pesoanei. Bărbaţii care deja şi-au rezilat potenţialul său reproductiv (au devenit taţi), care au relaţii sexuale rare şi neregulare, care nu primesc satisfacţie de la viaţă şi lucru, care sunt supuşi streselor sau suferă de supra greutate, deobicei posedă un nivel de testosteron mai scăzut. Acest fapt crează un mediu „favorabil” pentru dezvoltarea „anxietăţii de efectuare” (starea cînd apar dubii în privinţa măiestriei sexuale), la care sunt expuşi o mare parte din bărbaţi.
Actualmente, multe probleme a bărbaţilor se rezolvă foarte repede şi uşor.Atunci, oare din ce cauză o mare parte din ei nu se adresează la specialişti?
Sociologii şi psihologii afirmă că bărbaţii mereu şi peste tot exagerează starea sănătăţii sale, se ruşinează să recunoască propriilie puncte slabe, nu doresc şi nu încearcă să ceară ajutor, nu sunte predispuşi spre „autodeschidere”. Într-o oarecare măsură, din cauza acestor motive bărbaţii trăiesc cu 10 ani mai puţin decât femeile.
Demult a venit timpul când bărbaţii trebuie să se schimbe şi să recunoască că doar eroii din poveşti deţineau o sănătate impecabilă de la natură. Din păcate, un bărbat modern, nu se poate lăuda cu aceasta, dar totuşi mult depinde de noi înşine.
La Centrul de Medicină de Laborator Eurolab sunt discutate multe probleme care apar în viaţa diferitor bărbaţi.