Avertizăm: citirea acestui articol vă poate ameliora serios starea de sănătate
La sfârșitul secolului alXX-lea – începutul secolului al XXI-lea, modul de viață al oamenilor s-a schimbatmult și nu se poate spune că în bine. Modul de viață inert, abuzul de alimente fast food, obișnuințele dăunătoare, ecologia proastă – toate acestea au condus în totalitate la apariția unor complexuri de maladii care merg mână în mână. Unul dintre asemenea “complexuri” este așa numitul sindrom metabolic, un adevărat flagel al contemporaneității.
Ce este sindromul metabolic și în ce îi constă pericolul?
În ultimul deceniu, savanții și medicii au legat diferite tulburăride metabolism cu excesul de greutate (obezitatea) și le-au unit sub denumirea generică de sindrom metabolic. Acum, s-a stabilit cu exactitate că asocierea supraponderării cu hipertensiunea arterială, conținutul sporit de colesterol și de zahăr în sânge reprezintă calea cea mai scurtă spre infarct și accidentul vascular cerebral. Aceasta scurtează viața. Pentru acest motiv, sindromul metabolic mai este denumit și “cvartet mortal”.
Iată semnele principale ale sindromului metabolic:
- Excesul de greutatesauobezitatea,
- Hipertensiuneaarterială,
- Conținutul sporit de glucoză (zahăr în sânge) și de colesterol.
Notă:
Cel puțin 20% dintre persoanele de vârstă medie și înaintată, adică fiecare a cincea, suferă de sindromul metabolic!
Perimetrul taliei și funcția sexuală la bărbați
La bărbații cu sindrom metabolic deseori se atestă scăderea nivelului de testosteron – hormonul care reglează puterea dorinței sexuale. Deci, bărbații cu un perimetru al taliei de peste 94 cm, cel mai probabil, întâmpină dificultăți sexuale. Anume la această categorie de bărbați deficitul androgen de vârstă (climacteriul masculin) survine cu 5-7 ani mai devreme. Și faptul cel mai interesant este acela că testosteronul scăzut poate avea concomitent și rolul de cauză, și cel de urmare a creșterii greutății corpului. Anume pentru acest motiv este inutil să luptăm împotriva excesului de greutate fără să ținem cont de conținutul de testosteron.
Metabolismul corect ca temelia vieții!
Pentru a normalize metabolismul, trebuie să conștientizăm faptul că toate sunt în mâinile noastre. Principalul e să nu ne lenevim să acordăm mai multă atenție frumuseții propriului corp.
Practica arată că metoda cea mai bună de combatere a sindromului metabolic sunt sarcinile fizice regulate: greutatea scade (mai ales, în regiunea abdomenului), crește sensibilitatea mușchilor la insulină și nevoia de energie a glucidelor a acestora, tensiunea se normalizează. Acesta este scopul.
E necesar să rezervăm exercițiilor fizice, cel puțin, câte 3-5 ore pe săptămână. Totul contează aici: mersul cu bicicleta, tenisul, natația, jocurile mobile, precum și plimbările obișnuite la aer liber. Un corp sănătos și frumos este mereu rezultatul dragostei și grijei mari pentru sine însuși. Alegeți-vă complexul de exerciții potrivit și slăbiți ca să fiți sănătoși!
Cum aflați dacă aveți sindrom metabolic?
Nu este greu: măsurați cu ruleta perimetrul taliei, iar cu tonometrul – tensiunea arterială. Apoi veniți dimineața la Centrul de Medicină de Laborator Eurolab, faceți analizele și programați-vă la terapeut. După amiază, rezultatele testelor Dvs. vor fi gata și veți beneficia de o consultație completă. Amintim care analize anume sunt necesare: colesterolul (toate tipurile acestuia), glucoza (zahărul în sânge) și acidul uric. Pentru bărbați este obligatorie determinarea conținutului de testosteron în sânge. Specialiștii Eurolab cunosc bine problema sindromului metabolic, de aceea vă vor ajuta să o rezolvați rapid și calitativ.
Notă: Perimetrul taliei la bărbați nu trebuie să depășească 94 cm, la femei – 80 cm. Tensiunea arterială la ambele sexe nu trebuie să depășească 130/85.
Aveți grijă de Dvs. și de cei apropiați, vizitați medicul cu regularitate și țineți minte: dacă acum totul vă este în regulă, dar cineva dintre rudele Dvs. a suferit de diabet zaharat, hipertensiune arterială sau obezitate, Dvs. trebuie să faceți profilaxie și să efectuați examene de, cel puțin, 1 dată pe an.