Suptul degetului: ceva normal sau o patologie?
Suptul degetului la copii apare ca ceva des întilnit la copii de vîrstă micî (1-2-3 ani). Cauza principală a acestei acțiuni – nesatisfacerea instinctului de sugere care și provoacă suptul degetului în primele luni de viață ale copilului. Mulțumită tehnologiei cu ultrasunet putem să observăm că copii sug un degețel chiar și atunci cînd se află în uter. Suptul degetului, a pumnișorului, a colțului de cuvertură sau a gulerului acționează pentru mulți copii ca niște calmante.
Cauzele suptului degetului:
Cum a și fost spus mai sus, una dintre principalele cauze – nesatisfacerea instinctului de sugere. A doua cauză – aceasta este un mijloc de calmare de care copilul se folosește în unele situații. Sugerea degetului poate ajunge la un obicei în copilăria timpurie, dacă copilul încearcă să se liniștească pe sine atunci cînd este înfometat, îi este frică de ceva sau este obosit, de asemenea atunci cînd se plictisește, este supărat sau pentru a adormi mai repede. Copilul de o vîrstă mai mare poate deveni din nou bebeluș (atunci cîn suptul era principala lui bucurie) și să sugă degetul în momentele cînd simte că nu se poate descurca cu ceva sau atunci cînd încearcă să obțină ceva. Majoritatea copiilor încetează sa mai sugă degetul între vîrsta de 3 și 6 ani.
Problemele aparute odată cu suptul degetului:
- Suptul degetului pentru o perioadă mai îndelungată poate cauza probleme cu dinții. Într-adevăr, la copii care își sug degetul, dinții din față, de sus, de multe ori cresc puțin mai în față, iar dinții de jos, din față, cresc puțin mai în urmă (anomalia mușcăturii). Cu cît mai mult copilul își suge degetul, cu atît mai mult se schimbă dinții. Schimbarea acestora depinde de cît de departe se află degetul înăuntrul gurii copilului atunci cîn acesta îl suge.
- Uneori se întîlnește o formă încorectă a cerului gurii. Atunci cînd copilul uită de obiceiul său, forma maxilarului se corectează de la sine. Stomatologii spun că dacă copilul încetează sa-și mai sugă degetul pînă la vîrsta de 6 ani (mai mereu așa și se întîmplă), atunci este foarte improbabil că acesta își va dăuna dinților permanenți.
- Pot apărea probleme ale vorbitului sau poate apărea sîsîitul (pronunțarea incorectă a sunetelor ”Ș” și ”S” )
Cînd suptul degetului devine o problemă:
Dacă copilul Dvs. încă nu are 4 ani, acest obicei nu este o problema chiar dacă vă deranjează asta.
Dar dacă:
- copilul Dvs. are deja 5 ani;
- dacă copilul își suge degetul mereu și foarte intens în loc să se joace, atunci părinții ar trebui să se gîndească de ce copilul are mereu nevoia să se calmeze și dacă ar putea să îl ajute ca această necesitate să dispară. Este posibil ca copilul să simtă un discomfort sau o panică, în aceste cazuri cel mai bine ar fi să consultați un psiholog sau neurolog;
- dacă suptul degetului este însoțit de răsucirea șuvițelor de păr și tragerea lor pînă la ruperea din rădăcini,
- dacă apar probleme în vorbire sau cu dinții;
- dacă copilul se simte jenat, îi este rușine de oamenii din jur și nu se poate dezice de obiceiul său;
Țineți minte că suptul degetului trece de la sine cu timpul. Totuși, acest obicei nu dispare deodată. Suptul degetului rare ori trece pînă la vîrsta de 3 ani. De obicei, se întîmplă tot mai rar pînă cînd dispare cu totul între vîrsta de 4 și 6 ani.
Eventuale soluții de rezolvare a problemei:
De obicei aceasta problemă poate fi rezolvată fără intervenția specialiștilor.
- Stabiliți reguli pentru copilul dvs. Încercați să îi sustrageți atenția în altă parte de fiecare dată cînd își duce degetele la gură, puteți folosi o jucărie, vizionarea unor desene animate, să vă jucați împreună, să citiți o carte împreună.
- Supravegheați copilul în ce situații suptul degetului este folosit cel mai des. Poate o să observați astfel anumite asociații legate de suptul degețelului. De exemplu, o astfel de asociație poate fi cuvertura preferata, atunci va fi necesar să evitați folosirea ei.
- Dacă copilul dvs. are deja 5 ani, unii vă vor sfătui să îl „cumpărați” cu ceva. Dar copilul de 2, 3 ani practic nu este în stare să își manifeste voința și să se lipsească de împlinirea instinctelor pentru o recompensă. La această vîrstă, “cumpăratul”, atunci cînd îi promiteți ceva plăcut copilului, îl poate ajuta să se debaraseze de acest obicei.
Dacă copilul are deja 5 ani, el poate să își asume un rol activ în debarasarea de acest obicei.
- Încurajați copilul prietenește. Asta îl poate provoca ca el singur să își dorească să scape de acest obicei, de cum va putea.
- Vorbiți-i deschis copilului despre problemele care pot apărea, dacă nu se va debarasa de acest obicei.
- Alcătuiți pentru copil un plan de încurajare: lipiți pe calendar abțibilduri colorate și vesele în fiecare zi cînd nu ați observat ca acesta să își sugă degetul. Înțelegeți-vă despre faptul că dacă el va strînge o cantitate anumită de abțibilduri într-o săptămînă, îi ve-ți organiza o mică sărbătoare sau un cadou de încurajare.
- Folosiți oje de unghii speciale, netoxice, care au un gust amar. Aplicați oja în fiecare dimineață, înainte de culcare sau atunci cînd observați că copilul își suge degetul din nou. Din experiențe se observă că folosirea ojei oferă un rezultat pozitiv atunci cînd este combinată cu metodele de încurajare.
Străduiți-vă să nu acordați o mare atenție acestui obicei. Dacă vă ve-ți îngrijora, dar nu ve-ți arăta asta, copilul va fi deranjat și aici se va pune în aplicare reacția inversă. Important este să vă convingeți că copilul are destul spațiu, jucării și iubire părintească. Ține-ți minte ca suptul degetului trece de la sine cu timpul. De obicei se reduce, iar la vîrsta de 3-6 ani dispare complet.