Colecistul – vezica biliara sau fierea, cum este cunoscut in limbaj popular, este un organ care, atunci cind este suferind, face viata grea multor persoane. Nu putine sunt persoanele care au probleme cu colecistul, fiind o patologie frecvent intalnita. Exista situatii cand aceste probleme pot fi evitate, insa netratarea lui corespunzatoare poate duce la complicatii foarte serioase.
Colecistul reprezinta un rezervor temporar al bilei. Este situat in fosa colecistului de pe fata inferioara a ficatului. Este unit cu ficatul, de unde primeste bila si cu duadenul, unde o elimina. Dimensiunile normale ale colecistului sunt: lungime in medie de 8-10 cm, latime 3-5 cm. Volumul poate fi 40-50 ml. Are forma para, culoarea cenusiu-verzui. Se imparte in 3 parti: fundul, corpul si colul. Partea fundala este rotungita si orientata catre marginea inferioara a ficatului si vine in contact cu peretele anterior abdominal. Corpul este situate de-a lungul santului din fosa colecistica, unde fata lui superioara este aderata la parenchimul hepatic. Colul este liber, nu adera la ficat, continua cu canalul cistic, care se uneste cu ductul hepatic comun, in rezultatul caruia formeaza ductul coledoc. Ductul cistic poate conduce bila in doua directii-din ficat in vezica biliara si din ea in coledoc pana in duaden.
Bila este un lichid de culoare galben-verzui, cu gust amar si caracter alcalin, este evacuata in duaden in timpul digestiei, ajutand la digerarea lipidelor.
Un rol principal in aparitia problemelor legate de colecist este stilul de ali-
mentatie, mai ales daca timp indelungat se folosesc alimente bogate in grasimi. Persoanele supraponderale si obeze au riscul de a dezvolta litiaza biliara. Regimul corect de alimentatie poate evita aparitia problemelor legate de colecist.
In caz de Colecistita acuta, pacientul acuza dureri in partea dreapta a abdomenului sub nivelul coastelor, regiunea ficatului. Durerile pot fi de intensitate diferita, de la o simpla jena dureroasa pina la colici foarte puternice. In cavitatea bucala apare un gust amarui, greturi, varsaturi, lipsa poftei de mincare, slabiciune. Durerile iradiaza in zona omoplatului drept. Uneori apar dureri de cap, ameteli, diaree de culoare deschisa a scaunului. Poate aparea febra. Atunci cind evacuarea bilei este blocata in interiorul colecistului, este posibila inmultirea microorganismelor care vor produce inflamatia peretilor veziculari. De asemenea bila restanta poate determina depunerea de sediment biliar, ducand la aparitia calculelor biliari (litiaza). O complicatie si mai grava este perforatia colecistului, care duce la aparitia peritonitei. De asemenea aceasta patologie care decurge in forma severa poate evalua si spre ciroza hepatica, ascita, abcese hepatice si pancreatita acuta hemoragica.
Rolul principal in confirmarea diagnosticului de Colecistita acuta este examenul ecografic al colecistului. Metoda accesibila, rapida si neinvaziva.
Victor Birzoi
Medic ecografist