De mii de ani oamenii consumă bucate, preparate din culturi boboase: grâu, secară și ovăz. În antichitate, pâinea din drojdie obișnuită pentru noi o mâncau doar oamenii bogați, majoritatea populației foloseau în alimentație ceva asemănător cu cașa din boabe de cereale prost măcinate.
Alimentația omului modern este greu de imaginat fără croasanele delicioase cu cafeaua de dimineață, o franzelă albă crocantă cu margarină sau o felie enormă de pizza.
În ultimile secole cercetările în domeniul medicinii găsesc o corelație exactă dintre consumul de produse făinoase și o multitudine de simptome. Majoritatea senzațiilor neplăcute indică dereglări ale tractului gastro-intestinal. Însă pot fi însoțite și de înrăutățirea stării întregului organism.
Medicii indică faptul că, o cauză posibilă a multor simptome neplăcute poate fi intoleranța la gluten.
Ce este glutenul?
Glutenul – este o proteină, ce se conține în toate culturile boboase: ovăz, grâu, secară și orz. Datorită prezenței sale, făina amestecată cu apă se transformă în aluat.
Alimentația unui om modern include în sine o cantitate mare de produse, preparate din făină albă de grâu sau produse, care conțin gluten. În calitate de agent de îngroșare, glutenul poate fi întâlnit în mezeluri, și diverse sosuri, iaurturi și deserturi.
Ce simptome scot în evidență intoleranța la gluten?
- O alternanță de constipații și diaree, meteorism și crampe intestinale. Oboseala cronică, care apare indiferent dacă v-ați odihnit sau nu.
- Mâncărimi, care apar chiar dacă alimentația Dvs rămâne aceeași și nu consumați alte produse noi, care să provoace alergie.
- Dureri de cap cornice, asemănătoare cu migrena, care acoperă doar o parte a capului, și care nu se supun analgezicelor.
- Dureri musculare, care nu sunt determinate de efort fizic.
- Amețeli, care nu sunt influențate de starea arterelor, osteohondroză și boli neurologice.
- Intoleranța la produsele de lactate.
- Tendința de a avea depresie și gânduri axioase.
Spectrul de simptome poate spune atât despre modul de viața nesănătos, cât și despre o mulțime de alte boli. De aceea, în primul rând este necesară consultația unui terapeut cu experiență, care va putea să determine o diagnoză corectă conform complexului de simptome.
Cum are loc diagnosticul?
Intoleranța la gluten este numită boală celiacă. Mulți cercetători au o părere comună, că boala celiacă este o boală autoimună, care se transmite genetic.
Identificarea intoleranței la gluten este în stare de a îmbunătăți calitativ starea persoanelor cu simptomele enumerate mai sus.
Determinarea intoleranței la gluten are loc în 2 etape.
- La prima etapă în procesul cercetării imunologice, doctorii determină prezența anticorpilor la proteine specifice, care conțin gluten.
- La etapa a doua, dacă probele imunologice sunt pozitive, se face biopsia mucoasei intestinului subțire. În cazul bolii celiace, vilozitățile intestinului subțire sunt deteriorate, iar receptorii celulelor limfatice sunt modificați.
Din păcate, nu a fost elaborat nici un tratament pentru boala celiacă. Iar ca să scapi de apariția ei, te ajută doar dieta fără gluten. Urmarea acestei diete în timp de 6 luni este capabilă să îmbunătățească calitatea stării de sănătate.
Oricare limitări desigur nu sunt îmbucurătoare. Însă noutatea bună constă în faptul că dieta fără gluten vă va scăpa atât de simptomele neplăcute, dar și vă va îmbunătăți calitatea alimentației, va fi mult mai sănătoasă, căci veți exclude și produsele, care conțin gluten într-un mod ascuns. Iar printre ele fac parte și toate tipurile de produse nocive, precum sosurile pregătite, mezelurile și deserturile.
AVEȚI GRIJĂ DE VOI ȘI FIȚI SĂNĂTOȘI!