Republica Moldova se referă la o zonă endemică nefavorabilă, care se caracterizează printr-un aport insuficient de iod. Ca rezultat bolile glandei tiroide este in creştere permanentă.
Glanda tiroidă joacă un rol important în organismul uman. Dar, abaterea în funcționarea sa sunt mult mai frecvente la femei decât la bărbați. Potrivit statisticii Centrului National de Cancer în decursul anului 1986 (cind s-a produs accidentul de la Cernobîl) la Centrul s-au efectuat 3 interventii chirurgicale a glandei tiroide, dar acum numărul lor a crescut la 150 de operații pe an. Potrivit medicilor, tendința spre o creștere a numărului de cazuri va continua.
Glanda tiroida, împreună cu glanda pituitara, glandele suprarenale și pancreas sunt parte a sistemului endocrin. Acestă este responsabil pentru activitatea inimii, creierului, sistemului muscular şi scheletic și a sistemului de reproducere. De starea glandei tiroide depinde starea psiho-emoțională și fizică a persoanei. Odată cu varsta, afectiunile glandei tiroide sunt din ce în ce mai frecvente.
Femeile sunt supuse mai mult la risc. Modificări ale funcției glandei tiroide la femei este diagnosticat de 10 ori mai des decât la bărbați. Acest lucru se datorează faptului că, pe durată intregii vieți corpul unei femei este supus mai mult modificărilor hormonale din cauza sarcinii, naşterii si menopauzei, in afara de aceasta mici fluctuații hormonale apar în organism feminin lunar.
Ultimul timp, bolile endocrine au întinerit. Deseori, disfuncții ale glandei tiroide – hipotiroidism sau hipertiroidism, marirea sau aparitia nodurilor pe glanda tiroidă este diagnosticată la femei incepind cu 35-45 de ani. De multe ori problemele legate de glanda tiroida pacientele le cred ca fiind unele inevitabile ce ţin de vîrsta înaintată. Dar asa simptome cum ar fi:
- iritabilitate, instabilitate emoțională;
- oboseala, distragere a atenției, scăderea performanței, tulburări de memorie;
- temperatura corpului persistent ridicată, creșterea frecvenței cardiace, tensiunea ridicată,
ar trebui să vă alarmeze.
Mărirea țesutului tiroidian are loc atât la activitatea sporita a glansei tiroide cît şi activitatea scazuta a glandei tiroide. Astfel de modificări sunt numite de medici hiperplazie. În unele cazuri, apar noduri care în 20% pot fi de natura oncologică. Cu metoda de ultrasunete (USG) a devenit mult mai ușor și mai eficient depistarea schimbarilor in tesutul tiroidian. Prin urmare, USG a glandei tiroide trebuie facuta cu scop de profilaxie o data pe an in unul din urmatoarele cazuri:
- În familia dvs pe ramura feminină au fost diagnosticate careva devieri de la norma a glandei tiroide.
- Stilul dvs de viață se caracterizează prin unul incarcat de stres sau de malnutriție.
- Locuiți într-o regiune cu deficit de iod.
USG a glandei tiroide este absolut nedureros, nu necesita o pregatire prealabilă si poate detecta noduri minuscule incepind cu citiva milimetri.
Sănătate glandei tiroide este strâns legată de funcția reproductiva a femeii . În 75% din cazuri de mastopatie la femei se identifica și diverse tulburări a glandei tiroide. Si invers adesea funcție redusă a glandei tiroide – hipotiroidism mareste probabilitatea de apariție a mastopatiei de 3 ori.
Mastita este o inflamatie a sanilor, a țesutului mamar. Boala poate fi însoțită de dureri în piept si de eliminari. Deseori femeile nu simt nicio senzatie de de disconfort. Prin urmare, se recomanda in cayul depistarii problemelor cu glanda tiroidă, să monitoriyaţi si glandele mamare.
De asemenea, ca şi în cazul glandei tiroide metoda cea mai informativa a diagnosticului este cea de examinare cu ultrasunet a glandelor mamare. Vă rugăm să respectați următoarele recomandări ale medicilor:
- Efectuați autoexaminarea sânului regulat. Cel mai bine este sa va autoexaminati in prima săptămînă după terminarea ciclului. Auto-examinare regulata va ajuta să înțelegeți cum este țesutul mamar sănătos, iar în cazul modificărilor le veți observa imediat.
- La vîrsta de pînă la 40 de ani, este suficient o dată în 2 ani, sa efectuati USG a glandelor mamare. Odata ce sunteti supusi factorilor de risc sau aveti o oarecare patologie a glandelor mamare, examinare cu ultrasunet este nevoie sa efectuati o data pe an. USG a glandelor mamare trebuie efectuat în zilele a 5-a – a 9-a ale ciclului menstrual.
Daca urmati sfaturi simple ale medicilor si efectuati controalele regulate veti putea evita multe neplaceri legate de sanatatea glandei tiroide si glandelor mamare, ca urmare veti putea mentine un nivel mai inalt al calitatii si logivitatii vietii dvs.
In centru nostru medical puteti face toate analizele legate de glanda tiroida si glandele mamare precum si primi o consultatie a medicului specialist respectiv.
Pentru orice intrebare sunati la 022 944 944.
Va asteptam cu drag la adresa: bd. Traian 7/1, Chisinau, Botanica.
Oamenii trebuie sa traiasca mai bine si mai mult!